CarPlay. Kdo má iPhone a jezdí ve voze středí třídy a vyšší vyrobené po roce 2014 nebo disponuje nějákým modernějším multimediálním systémem nejspíše ví o čem je řeč.

Připojíte svůj iPhone kabelem k autu a zjednodušené verze vašich aplikací můžete ovládat přes palubní systém vozu a soustředit se tak na jízdu.
Zatím všechny vozy fungují takto. Připojíte kabel a… Všechny vlastně ne. Vyjímku tvoří automobilka, u které pokud ji znáte byste asi tuto funkci nečekali. Je to BMW. Proč byste u BMW neměli čekat CarPlay? Protože BMW má svůj iDrive, což je palubní multimediální systém, který je schopen propojit se s vaším telefonem. krom BMW jej používá také například Rolls Royce a funguje výborně. Přesto je nová “5ka” prvním vozem na světě, který podporuje bezdrátové CarPlay. Máte tedy svobodu výběru. Používat iDrive či CarPlay. obojí bezdrátově. Každému sedne něco jiného. Osobně se nemohu přiklonit ani k jedné variantě. iDrive je dle mého názoru intuitivnější, kdo jej používá, ví o čem mluvím. Dá se ovládat bez toho, aby člověk spustil oko z dění kolem. Car Play zase nabízí stejné prostředí jako naše iPhony, což je jistě také bonus.

Harman/Kardon Car Play BMW

A proč například řidiči vozů Škoda častěji použijí systém vozu namísto CarPlay? Chybí bezdrátová podpora. To se ale nejspíše snaží vyřešit společnost Harman, která vyrábí kvalitní sound systémy do vozů. Ta kromě BMW dodává multimediální systémy do ostatních koncernů jako Volkswagen Group, Daimler, či FCA. Společnost oznámila, že všechny její zákazníci pro ni mají velikou hodnotu, a proto by chtěla dodávat moderní systémy jako wireless CarPlay, či Android Auto do všech vozů po celém světě. Proto s největší pravděpodobností, pokud si v dohledné době objednáte vůz se soundsystémem Harman, bude disponovat bezdrátovým CarPlay, což je jistě příjemný bonus. Ovšem pokud nikdo nebude proti.

V minulosti se totiž o zavedení bezdrátového CarPlay snažil i Volkswagen, použití této technologie mu však bylo zamítnuto. Apple nepovolil použití tohoto systému v jejich vozech. Zanechal tak exkluzivitu BMW. Náhoda? Nebo má Tim Cook také tak rád BMW jako Steve?

zdroj: Jaroslav Knirsch, vzdy.cz